Home Vijesti OVO NE IZGLEDA DOBRO: Posljednje riječi pilota prije nego što se avion...

OVO NE IZGLEDA DOBRO: Posljednje riječi pilota prije nego što se avion razbio o površinu oceana

697
0

Dva pilota rekla su kontrolorima zračnog prometa da je jedan motor prestao raditi i da im treba pomoć, a nekoliko trenutaka kasnije u petak sletjeli su s teretnim zrakoplovom na površinu Tihog oceana u blizini Havaja.

“Ovo ne izgleda dobro”, rekao je jedan od pilota prije nego što se Boeing 737 srušio kad je dodirnuo vodu.

Oba pilota, jedini članovi posade, teško su ozlijeđeni, ali su preživjeli pad. Sat vremena kasnije spasioci su ih pronašli kako se drže za pakete i dijelove zrakoplova nekoliko kilometara od Oahua, rekle su vlasti.

“Jedan je bio na repu, a drugi se držao za pakete” koji su plutali na površini oceana, napisala je zapovjednica obalne straže Karin Evelyn u e-poruci za AP. Kako se približavao helikopter Obalne straže, “avion je počeo tonuti, pa je jedan pilot stigao do repa koji se dizao. Spasioci su ga sigurno podigli u helikopter, a spasioc-plivač tada je pomogao drugom pilotu.”

Piloti leta 810 Transer na lokalnoj liniji od Honolulua do Mauija prijavili su problem s motorom i pokušali se vratiti u Honolulu, navodi se u priopćenju Federalne zrakoplovne uprave (FAA).

“Izgubili smo motor broj 1 i dolazimo ravno u zračnu luku”, rekao je jedan od pilota za kontrolu leta. “Trebat će nam vatrogasci. Postoji šansa da izgubimo još jedan motor, pregrijan je. Naša je brzina vrlo niska.”

Pilot je rekao da nisu prevozili opasan materijal i da su imali gorivo za dva sata leta. Zatražili su od kontrole da pozove Obalnu stražu, a zatim su pitali je li im neki aerodrom bliži od Honolulua.

Nakon napete tišine, kontrolor je pitao je li pilot još uvijek tamo. Nije bilo odgovora.

“Čini se da su sletjeli na vodu”, rekao je.

Kasnije je spasitelj iz helikoptera Obalne straže, koji je poslan da traži pilote, rekao kontroli zračnog prometa: “Avion je u vodi … mi smo iznad olupine.”

Nekoliko minuta kasnije rekao je: “Imamo ih, dvoje ljudi na vidiku u vodi.”

Toranj je odgovorio: “Dobro, znači imate oboje na vidiku?”.

“Obojica su na vidiku, da, gospodine!”, Odgovorili su spasioci.
Piloti, čiji identitet nije otkriven, prevezeni su u bolnicu. Dužnosnici Medicinskog centra “Queens” rekli su da je 58-godišnjak u kritičnom stanju, izvijestila je lokalna TV “Hawaii News Science”.

Drugi pilot, pedesetogodišnjak, bio je u teškom stanju, s ozljedom glave i suzama, izvijestila je TV postaja.

Obalna straža izvijestila je da je sljedećeg jutra preletjela mjesto pada u blizini Oahua kako bi procijenila onečišćenje. Avion i gorivo trenutno su pod vodom.

Savezna uprava za zrakoplovstvo (FAA) i Nacionalni odbor za sigurnost prometa (NTSA) istražit će nesreću. Riječ je o 46-godišnjem “Boeingu 737-200”, jednom od manje od 60 takvih zrakoplova koji još uvijek lete oko svijeta.

“Boeing 737” prvi je put poletio krajem 1960-ih i najpopularniji je model zrakoplova u tvrtkama koji se još uvijek proizvodi. Boeing ih je isporučio više od 10.500 i ima narudžbe za još 4.000, gotovo sve za najnoviju verziju, 737 Max.

Tijekom godina bilo je nekoliko slijetanja na vodu koja su preživjela, a najpoznatiji je zrakoplov US Airwaysa koji je sletio 2009. godine na rijeku Hudson u New Yorku, a koji je preživio svih 155 ljudi.

2011. godine sve četiri osobe u tom zrakoplovu preživjele su pad teretnog zrakoplova u vodu u blizini piste u Gabonu.

U drugim sličnim slučajevima, neki su putnici i posada preživjeli, a neki su ubijeni, uključujući oteti avion Ethiopian Airlinesa koji je ostao bez goriva i srušio se u Indijski ocean 1996. godine i raspao se pred kamerama. Tuniski zrakoplov koji je sletio na vodu u blizini Sicilije 2005. i indonezijski zrakoplov koji je sletio u rijeku tijekom oluje 2002.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here